Katkarapukakku

Katkarapukakku

4.4.2016

Pataleipä

Tätä tuli tehtyä talvella leivinuunissa, sinne kun mahtui aina kaksi pataa samanaikaisesti, ja tokihan sillä tehtynä muutenkin kaikki on parempaa.

Valmis pataleipäValmistaminen on helppoa, leipä on ihanan suolainen, maukas ja rapeakuorinen. Aikaa tähän toki menee, sillä taikinan pitää saada nousta kaikessa rauhassa, mielellään vähintään 12h, mutta 24h on vielä parempi. Itse valmistamiseen taas ei aikaa suuremmin kulu.

Pataleipä

4 dl Vehnäjauhoja
3 dl Ruisjauhoja (voi käyttää myös 7 dl Vehnäjauhoja)
2 tl Suolaa
1/2 tl Kuivahiivaa
3,5 dl Vettä

Pataleivän valmistaminenLämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne veteen nopeasti sekoittaen. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina kohoamaan 12-24 tunniksi.
Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja nostele sitä itsensä yli, kuitenkin vaivaamatta. Peitä liinalla ja anna vielä nousta puolisen tuntia.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja jätä pata kuumenemaan uuniin.
Nosta taikina pataan (varoitus, se on aika lötkö).

Paista 225 asteisessa uunissa ensin kannen alla 30 minuuttia ja poista sen jälkeen kansi ja paista vielä vartti.

Pataleivän leipominen

Pataa ei tarvitse öljytä tai rasvata, leipä ei tartu siihen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.