Katkarapukakku

Katkarapukakku

18.5.2016

Grillipizzat ja tomaattikastike pizzaan

Pizzan tekeminen grillissäTämä on aivan täysin uusi kokeilu minulle. En ole koskaan ennen tehnyt pizzaa grillissä, vaikka pizza kuuluukin suuriin herkkuihini. Meillä ei ole pizzakiveä, käytämme pelkästään grillin valurautaritilää.

Pizzapohja grilliin (noin neljä pizzapohjaa)

2 dl Vettä
1 pss Kuivahiivaa
5 dl Durumvehnäjauhoja
2 rkl Öljyä 
1 tl Suolaa

Lämmitä vesi reilun kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Sekoita suola jauhoihin ja lisää seos veden ja hiivan sekaan. Vaivaa hyvin ja lisää vielä öljy ja jatka vaivaamista.
Anna taikinan nousta puolisen tuntia liinan alla.

Jaa sen jälkeen taikina neljään yhtäsuureen osaan ja muotoine ne palloiksi. Jätä pallot vielä kohoamaan noin puoleksi tunniksi liinan alle, vaikkapa uunipellille.  

Pizzapohjan tekeminen ohjeKauli taikina sen jälkeen pizzoiksi, mutta älä tee pohjista liian ohuita. Käytä reilusti jauhoja mikäli grilli ei ole niin lähellä että voit ne sinne suoraan yksi kerrallaan siirtää.

Meillä grilli sijaitsee yläpihalla korkealla terassilla, joten joka pizzapohjan välissä ei ehdi juosta sisälle hakemaan seuraavaa.

Ota myös halutut täytteen valmiiksi pilkottuina jne mukaan grillin läheisyyteen. 

Paras pizzapohja resepti

Ukkosmökki terasseineen, meidän grillauspaikka kuvattuna ulko-ovelta
Meillä on kolmen polttimen hybridigrilli, joten tämä on ideaali pizzan vaatimalle epäsuoralle lämmölle. Koska tämä oli ensimmäinen kerta, päädyin lämmittämään pizzat melkein pelkällä kaasulla. Toisella puolella grilliä oli vähän hiiliä.






Paista pizzat yksi kerrallaan (vaikka grilliin useampi mahtuisikin). 
Grillipizzat ohjeLaita ensin kaikki polttimet päälle ja anna lämmön noista noin 220 asteeseen. Aseta pizza keskelle uunia ja paista pizzan toista puolta noin yhdestä kahteen minuuttia. 

Poista pizzapohja uunista, käännä se ja lisää täytteet kypsennetylle puolelle. (Itse paistoin peräjälkeen jokaisen pizzapohjan ensin toiselta puolelta.)

Grillatut pizza
Tässä vaiheessa on tärkeää sammuttaa keskimmäinen poltin. Jätä reunimmaiset päälle ja aseta pizza jälleen grillin keskelle. Paista pizzaa noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. 

Ensi kerralla saattanen uskaltautua kokeilemaan tätä hiilillä. Joka tarkoittaa sitä, että laitan hiilikaukalot molempien reunimmaisten poltinten päälle. Tällöin voin sammuttaa koko grillin (eli kaikki kaasupolttimet kiinni) siinä vaiheessa kun pizzat täytteineen ovat valmiita grilliin.

Pizzan tekeminen grillissä

Tällä kerralla tein myös tomaattikastikkeen itse.

Tomaattikastike

1 tkl Tomaattimurskaa
2-3 rkl Tomaattipyrettä
Kuivattua basilikaa
Nestemäistä valkosipulia
Balsamicoa
Sipuli
Suolaa
Mustapippuria

Kaikki aineet sauvasekoittimen kuppiin ja sekoitus kunnes kastike on tasaista.



Yllätyin suuresti kun pizzat onnistuivat todella hyvin! Olin lukenut kauhukertomuksia miten ärräpäät ovat lennelleet kilpaa pilalle menneiden pizzapohjien kanssa. No, näin ei käynyt vaan pizzoista tuli jopa melkein kauniita ja puoliso tykkäsi kovasti. Pohjien maku oli kuulemma myös hyvä.

Grillissä valmistettu pizza
Päälle vielä kotipihan antimia, ruohosipulia. Ja kyllä, on siellä lautanen alla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.