Katkarapukakku

Katkarapukakku

28.10.2016

Hapatettu chili pyree

Näitä herkkuja kun kerran riittää, niin tein myös Rocotoista hapatettua murskaa. Hapattamiseen riittää jopa pelkkä suola, mutta itse nopeutin hapattumista turkkilaisen jugurtin heralla.

Fermentoitu chili murska, chilimurska hapatettuFermentoitu chili pyree

400-500g Chilejä
2 tl Merisuolaa hienonnettuna
Maitoheraa
(Sokeria)
(Paprikaa)

Heraa voit valuttaa mistä vain hapanmaitotuotteesta. Aseta suodatinpussi siivilään, ja täytä pussi haluamallasi tuotteella. Se voi olla smetanaa, maustamatonta jugurttia, hapankermaa... Jätä tämä valumaan huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä. Heraa tarvitset puolisen desiä. Mutta kuten mainittu, hera ei ole pakollista. Hapattuminen vain kestää tuolloin pidempään.

Pilko chilit ja poista siemenet (tietenkin riippuen chililaadusta, halutessasi tulisempaa, voit jättää siemenet chileihin). Tee chileistä tasainen murska esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää murskaan suola ja hera.

Mikäli tahdot tehdä miedomman pyreen, voit murskata chilien joukkoon myös mm. paprikaa ja voit maustaa murskan suolan lisäksi myös sokerilla. Itse jätin miedontavat lisäykset tekemättä.
Chilipyree fermentoitu
Käymässä oleva chilipyree

Kaada murska pestyyn kannelliseen lasipurkkiin ja jätä se huoneenlämpöön. Itse nostin purkin kylpyhuoneen lattialle, koska siellä on lattialämmitys.
Seos laajenee jonkin verran, joten on hyvä jättää purkkiin tyhjää tilaa muutaman sentin verran.
Sopiva aika käymiselle on noin viikko. Tämän jälkeen pyree on käyttökelpoista ja se säilytetään kylmässä.

Itse käytin lajikkeena ensimmäisessä satsissa Rocotoa.

Kuvasta näkee hyvin, että purkki on miltei täysi, vaikka jätin purkkiin muutaman sentin tyhjää tilaa.

1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta, chiliä pukkaa runsaasti kasvihuoneessa. Nyt tiedän mitä niistä teen.

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos.