Katkarapukakku

Katkarapukakku

21.3.2016

Fammon lihapata, Fammos kalops, kermainen naudanlihapata

Fammon nautapataPäivänä eräänä muistin lapsuuden herkun, jota en ole valehtelematta syönyt yli kahteenkymmeneen vuoteen! En tietenkään, kun kukaan ei ole sitä fammon kuoleman jälkeen enää tehnyt. Ainakaan niin että minä olisin sitä syönyt.
Itseasiassa en edes koskaan tiennyt että tämä oli lihapata, minä puhuin aina "fammon kastikkeesta" ja luulinkin että tämä tosiaan on lihakastike.
Kieltämättä hieman pelottava urakka, sillä resepti on vähän "sinnepäin", mitään määriä ei ole kerrottu, eikä oikein tekotapaakaan kunnolla. Ja tietenkin kaikki se vähäkin på svenska.
Ja odotukset taivaissa, tietenkin.
Lihaksi valitsin naudan kulmapaistin, jonka pitäisi sopia pataruokiin, joita haudutetaan pitkään.

Eikä siitäkään ole kauaa kun päätin että seuraava naudanliharuoka ei ole kyllä ajankohtainen kovin äkkiä, kun padassa haudutettu brandy härkä jäi sitkeäksi siitä huolimatta, että haudutin sitä liki tupla-ajan siihen nähden mitä olisi pitänyt...


Aineet

700-800g Naudanlihaa paloina
2 Sipulia
2 Porkkanaa
Suolaa
Maustepippuria
Laakerinlehti
Lihaliemikuutio (tai kaksi?)
Vettä
4 dl Kuohukermaa (tärkeää että on oikeaa kermaa)
Voita (tärkeää että on kunnon oikeaa voita)
Vehnäjauhoa
Ehkä hieman valkopippuria

Paista naudanlihapaloja pannulla voissa. Toimin varman päälle ja paistoin lihat valurautapannulla. Mausta ne suolalla ja maustepippurilla. Laita lihat valurautapataan (tämäkin tärkeää, että on valurautainen pata, joka antaa kastikkeelle paremman maun) ja lisää lihalientä niin, että sitä on suunnilleen lihojen puoliväliin saakka.
Lisää maustepippuria, laakerinlehti, porkkanaa, sipulia ja suolaa.
Anna kiehua padassa 3-4h, tai kunnes lihat ovat kunnolla mureita. Tarkista välillä että padassa on nestettä, ja lisää tarvittaessa vettä.
Kun liha on kunnolla mureaa, poista porkkanat  padasta. Lisää pataan reilusti kermaa, hieman vahnäjauhoa ja sekoita varovaisesti, jotta lihapalat eivät murene. Lisää tarvittaessa hieman mausteita.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.


Kermainen naudanlihapata
Paljon voita ja lihat valurautapannulla
Kermainen naudanlihapata

Kermainen naudanlihapata
Pitkä 3-4h haudutus edessä. Porkkanat poistetaan ennen kerman lisäämistä.

Naudanlihan haudutus padassa











Vasemmassa kuvassa haudutus on noin puolivälissä, oikeanpuoleisessa taas porkkanat on poistettu ennen kerman lisäämistä.

Murean naudanlihapadan resepti
Vielä hetki haudutusta kun kermat on seassa. Sekoittaessa saa olla varovainen etteivät lihat murene.

Valmis kotona tehty murea kermainen naudanlihapata

Tämä ruoka onnistui paremmin kuin hyvin, ja maku oli sitä mitä muistelinkin sen olevan. Ruoka maistui meillä kaikille, jopa niin hyvin että jokainen otti lisää, mikä ei ole meillä ihan normaalia. Tätä teen ehdottomasti jatkossa. Lihasta tuli todella mureaa, eivätkä lihapalat meinanneet edes pysyä kasassa kun sekoitin kermaa pataan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.