Katkarapukakku

Katkarapukakku

4.2.2021

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko on mulla kyllä blogissa jo vuodelta 2016. Mutta ajattelin tänä vuonna kirjoitella hieman tarkemmin määriäkin ylös tulevien vuosien "arvontoja" varten. Olettaen että tämä taas onnistuu. 
Niin kauan kun olen tätä jouluisin tehnyt, olen aina soittanut mummulle ja kysynyt miten tämä nyt taas sitten tehtiinkään. Muitan miten mummu aina puhelimeen tähän naurahtaen vastasi, ettei hän oikein tiedä. Ja silti aina olen onnistunut niillä "no vähän näin ja vähän noin olen tainnut tehdä"-ohjeilla. 

Mummu valitettavasti siirtyi ajasta ikuisuuteen maaliskuussa, joten tänä vuonna ei sitten enää ollutkaan mummua, jolle soittaa. Itsekin olin siis unohtanut, että tämä ohje minulla täällä edes oli. Olihan se puhelu kuitenkin joka jouluinen tapa.


Imelletty perunalaatikko

2 kg Jauhoisia perunoita
1l (vähän yli) Kulutusmaitoa
Voita (melko reilusti)
2 tl Suolaa
2-3 rkl Vehnäjauhoja

Keitä kuoritut perunat vedessä ja kaada vesi pois kun perunat ovat kypsiä. Muusaa perunat ja lisää joukkoon voi, maito ja suola. Älä kiehauta, anna vain lämmetä levyllä!
Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja jätä imeltymään pöydälle 4-5 tunniksi.
Voit maistaa välillä onko muusi imeltynyt tarpeeksi. Paista se sitten vuoassa 200 asteisessa uunissa. Uunissa laatikon tulee kiehua. Kun laatikko kiehuu, voit laskea uunin lämpötilaa. Laatikko on valmis kun sen pinta on saanut kauniin värin.

Minä tein taas laatikon valmiiksi aatonaattona. Äiti muisteli, että mummu toi aina laatikkonsa meille joulupöytään kuumana, eli teki sen aattona vähintään loppuun.
Tämä jäikin meille nyt sitten mysteeriksi ja mietintään, että keskeyttikö mummu imeltymisen nostamalla perunamuusin kylmään ja paistoi valmiiksi vasta aattona? Koska uskomme, että mummu kyllä valmisteli myös perunalaatikon aatonaattona, ja aatolle jäi enää sitten valmiiksi paistaminen. 

Muitan miten aamuyön tunneille saakka hän kuitenkin aina paisteli vielä joulutorttuja ja piparkakkuja. 

7 kommenttia:

  1. Imelletty perunalaatikko.

    Vamistusohje:

    Keitä kuoritut jauhoitset perunat suolattomassa vähässä vedessä täysin kypsiksi. Pyri arvioimaan vesimäärä, koska se jää muusiin! Muusaa täysin kypsät perunat suoraan vähään keittoveteen. Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen välillä sekoittaen noin 72 asteiseksi. Tämä varmistaa että jauhot eivät pala.
    Sekoita jäähtyneeseen soseeseen vähitellen ripottelemalla ja samalla sekoittaen vehnäjauhot ja laita imeltymään noin 69-70 asteiseen uuniin noin 3-4 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maista - riittäisikö 3 tuntia. Maistamalla voit päätellä onko muusi imeltynyt tarpeeksi.

    Lisää voi imeltyneeseen muusiin sulamaan ohuina siivuina. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen muusin. Lisää suola.
    HUOMIOTAVAA: Voita, suolaa ja maitoa ei lisätä ennen imeltämistä, koska ne ovat tehokkaita imeltymisen estäjiä.
    Lisää pinnalle muutamia voinokareita ja jos haluat - korppujauhoja. Paista imelletty perunalaatikko sitten vuoassa aluksi 200 asteisessa uunissa. Kun laatikko kiehuu, voit laskea uunin lämpötilaa 130-140 asteeseen.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
    Imelletty perunalaatikko on valmis kun sen pinta on saanut kauniin värin.

    Imelletty perunalaatikko on vanha perinteinen arkiruoka ja viikonloppuruoka. Minä teen sen yleensä viikonlopuksi parjantaina tai lauantaina - myös joskus torstaina, ja arkiruoaksi kun sitä teen niin satunnaisesti eri arkipäivinä. Usein maanantaiksi teen imelletyn perunalaatikon sunnuntaina. Äitini teki imelletyn perunalaatikon yleensä leipomispäivinä.
    Vanhanajan leivinuunin jälkilämpö oli erinomaisen sopivaa imelletyn perunalaatikon paistamiseen. Minä nykyisin valmistan imelletyn perunalaatikon niin että imellän ja paistan sähkölieden uunissa - HELPPOA JA VARMAA.

    VastaaPoista
  2. Imelletty perunalaatikko

    2 kg Jauhoisia perunoita
    1l (vähän yli) Kulutusmaitoa.Vaihtelee rutkasti eri lajikkeilla
    50-100 g Voita (melko reilusti)
    2 tl Suolaa
    2-3 Reilua kukkupää ruokalusikallista vehnäjauhoja

    Keitä kuoritut perunat mahdollisimman pienessä vesimäärässä. Arvioi veden määrä koska vesi jää soseeseen. Muusaa perunat kuumina suoraan keittoveteen. Älä lisää tässä vaiheessa mitään muuta soseeseen, varsinkin rasva ja suola ja maito huonontaa merkittävästi imeltymistulosta.
    Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-74 asteiseksi.
    Lisää ja sekoita soseeseen vehnäjauhot. Lisää vain tarvittaessa 70-74 asteista vettä. Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla jätä imeltymään keittiön pöydälle 3-4 tunniksi.
    Voit maistaa välillä onko sose imeltynyt tarpeeksi.
    Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen.Lisää suola. Sekoita hyvin.
    Paista se sitten vuoassa 200 asteisessa uunissa. Kun laatikko alkaa kiehumaan, voit laskea uunin lämpötilan 130-140 asteeseen. Noin 3 tunnin paistamisella aatikko on valmis - kun sen pinta on saanut kauniin värin.

    VastaaPoista
  3. Siirapilla makeutettu perunalaatikko.
    Valmistuu noin 3-4 tunnissa.

    2 kg Jauhoisia perunoita
    1-2 dl tummaa siirappia
    1l (vähän yli) Kulutusmaitoa
    Voita (melko reilusti)
    2 tl Suolaa
    2-3 rkl Vehnäjauhoja

    Keitä kuoritut perunat vedessä ja kaada vesi pois. Kun perunat ovat kypsiä muusaa perunat ja lisää joukkoon voi, maito, siirappi ja suola. Voit lisätä myös jauhot, mutta jauhot voit jättää pois. Voit hauduttaa sosetta hetken. Soseen tulee olla hiukan puuromaista.
    Laita sose sopivaan kunnolliseen uunivuokaan. Lisää pinnalle joitakin voinokareita ja voit pinnalle sirotella kurppujauhoa.
    Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa aluksi kuumassa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen. Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2½ tutia.

    Voit maistaa välillä onko muusi imeltynyt tarpeeksi. Paista se sitten vuoassa 200 asteisessa uunissa. Uunissa laatikon tulee kiehua. Kun laatikko kiehuu, voit laskea uunin lämpötilaa. Laatikko on valmis kun sen pinta on saanut kauniin värin.

    VastaaPoista
  4. Imelletty perunalaatikko

    niukasti vettä keittämiseen - valvo keittämisen aikana veden määrää
    2 kg Jauhoisia perunoita
    4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
    noin 100 g voita
    1 litra Kulutusmaitoa. Maidon määrä vaihtelee raaka-aineista johtuen runsaastikin.
    2 tl Suolaa
    1-2 sopivaa haluamaasi maustetta, mutta mausta hillitysti

    Keitä kattilassa kuoritut perunat suolattomassa niukassa vedessä täysin kypsiksi ja survo perunat soseeksi kuumina niukkaan vesimäärään.
    Jäähdytä sose, muutaman kerran sekoittaen, noin 70-76 asteiseksi.
    Lisää jauhot 70-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa 70-76 asteista vettä.
    Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymistä.
    Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen. Lisää suola. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit lisätä haluamasi mausteet.
    Laita sose voideltuun kunnolliseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa.
    Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Kun näin menettelet laatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän imelletyn perunalaatikon
    Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  5. Imelletty perunalaatikko.

    Imelletty perunalaatikko imelletään aidosti ja maku saadaan aidosti imeltämällä. Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan sokeria.

    Aidosti imelletty perunalaatikko valmistuu näistä aineksista:

    2 kg jauhoisia perunoita, myös kiinteät imeltyy
    4 ruokalusikallista vehnäjauhoa
    1 l kulutusmaitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti
    50-100 g voita
    2 tl suolaa

    Näin valmistuu aito aidosti imelletty perunalaatikko:


    Keitä kuoritut perunat kattilassa niukassa suolattomassa vedessä täysin kypsiksi.ja soseuta perunat niukkaan määrään keittovettä.

    Jäähdytä sose huolella ja välillä sekoittaen noin 72-76 asteiseksi.

    Sekoita 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Laita kansi kattilaan.
    Mitään muita aineita ei tässä vaiheessa lisätä, koska ne vain huonontavat imeltymistä, varsinkin suola ja rasva ovat tehokkaita imeltymisen estäjiä.
    Eristä sosekattila hyvin keittiöliinoilla ja laita imeltymään lämpimään paikkaan. Hyvin eristetyssä kattilassa perunasose imeltyy esimerkiksi keittiön pöydällä.
    Perunasoseen voi imeltää helposti myös 70 asteisessa sähkölieden uunissa.
    Voit maistaa välillä onko muusi imeltynyt tarpeeksi. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa.

    Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen - notkean puuromaisen soseen. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.

    Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen kunnolliseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Pinnalle voi myös sirotella korppujauhoa.

    Paista aluksi noin 190-215 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Kun paistat täysiä vuokia, imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja näin saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  6. Imelletty perunalaatikko.

    Keitossa hajoavat jauhoiset perunalajikkeet kuoritaan raakoina ja keitetään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan suoraan kuumina niukkaan keittoveteen.. Näin vältetään kypsennettäessä hajoavien perunoiden kohtuuttoman suuret kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot.

    Näistä aineksista valmistuu imelletty perunalaatikko:

    niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen. EI SUOLAA KEITTOVETEEN
    2 kg jauhoisia perunoita, jauhoiset perunat kuoritaan raakoina
    4 ruokalusikallista vehnäjauhoa
    50-100 g voita
    1 litra kulutusmaitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla, siis näppituntumalla
    2 tl suolaa

    Voit maustaa mieleisillä mausteilla.
    Joululaatikon saat kun maustat jouluisilla mausteilla.

    Näin valmistuu imelletty perunalaatikko sähkölieden uunissa:

    Keitä kuoritut perunat kattilassa niukassa SUOLATTOMASSA vedessä täysin kypsiksi ja soseuta perunat kuumina suoraan niukkaan keittoveteen puuromaiseksi soseeksi. Tönkkösose ei aina edes imelly. Lisää VAIN tarvittaessa kuumaa vettä.

    Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen 72-75 asteiseksi.

    Lisää jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. MITÄÄN MUITA AINEKSIA TÄSSÄ VAIHEESSA EI SAA LISÄTÄ. Suola ja rasva heikentävät oleellisesti imeltymistä. Ennen imeltämistä sose sisältää ainoastaan perunaa. jauhoa ja hiukan vettä.

    Laita sosekattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa imeltymisen aikana. Ylipitkä imeltymisaika haihduttaa tarpeettomasti makeutta ja näin huonontaa imeltymistä. Maistamalla voit seurata imeltymistä.

    Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen tai sakeahkon vellimäisen soseen - lisää maito vähitellen ja seuraa samalla soseen notkistumista. Lisää suola. Tässä vaiheessa voit lisätä mausteita maun mukaan, mutta mausta kuitenkin hillitysti.

    Laita sose kunnolliseen imelletyn perunalaatikon arvollle sopinaan voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

    Paista aluksi noin 200-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Kun paistat täysiä vuokia, niin sose ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  7. Imelletty perunalaatikko

    Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen - keittovesi jää soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorimishäviöt, keittohäviöt ja liukenemishäviöt.

    2 kg jauhoisia perunoita, myös kiinteät imeltyy
    4 ruokalusikallista vehnäjauhoja
    50-100 g voita
    0,8 litraa maitoa
    2 tl suolaa

    1. Kuori perunat ja halkaise isot perunat. Keitä kuoritut perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Huomioi että keittovesi jää soseeseen ja keittoveteen liuenneet ravintoainekset jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen. Lisää soseeseen vain tarvittessa kuumaa vettä notkistamaan sosetta.

    2. Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen noin 72-75 asteiseksi

    3. Lisää 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Mitään muita aineksia soseeseen ei saa lisätä ennen imeltämistä, koska rasva ja suola huonontaa merkittävästi imeltymistä.

    4. Laita sosekattila noin 70-74 asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voit seuratab imeltymisen edistymistä.

    5. Lisää imeltyneeseen perunasoseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean, puuromaisen vellin tai puuromaisen soseen.. Lisää suola ja sekoita.

    6. Laita perunasose voideltuun lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voi sirotella kevyesti korppujauhoja.

    7. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun perunasose saa väriä ja perunasose alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kiehuminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin perunasose ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen imelletyn perunalaatikon.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3-4 tuntia,

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos.