Katkarapukakku

Katkarapukakku

22.12.2020

Aivan ihana saaristolaisleipä, vielä ehtii tehdä jouluksi

Minä jotenkin miellän saaristolaisleivän joulupöytään, melkein jopa joululimppua paremmin. Joten sitä sitten eilen tein. Tekeminen itsessään on tavattoman helppoa, ja lopputulos aivan ihana! 


Saaristolaisleipä, Nauvon limppu
Saaristolaisleipä

1 l Piimää
50g Tuorehiivaa (1 pala)
1 rkl Suolaa
3 dl Kaljamaltaita
3 dl Kauraleseitä
3 rl Ruisjauhoja
3 dl Siirappia (tummaa)
10 dl Vehnäjauhoja

Ruokaöljyä (vuokien voiteluun)

0,5 dl Siirappia
0,5 dl Vettä


Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Sekoita kunnes hiiva liukenee. 
Sekoita sen jälkeen joukkoon kaikki loput aineet (listalta siis vehnäjauhoihin saakka). Ei tarvitse sen suuremmin vaivata, mutta yleiskone kyllä helpottaa sekoittamista. 

Voitele vuoat ja jaa taikina niihin. Itse käytin kahta 30 cm mittaista leipävuokaa. Taikina nousee reilusti, eli täyteen niitä ei kannata laittaa. 

paras saaristolaisleipä, siirappilimppu

Anna takinan nousta liinan alla pari tuntia. 

Paista 175 asteisessa uunissa 1,5h, jonka jälkeen voitele leipien pinnat siirappivesiseoksella. Laita leivät takaisin uuniin leivinpaperilla peitettynä vielä puoleksi tunniksi. 

Anna leipien vetäytyä viileässä ainakin pari tuntia ennen syömistä.



Ohje resepti saaristolaisten leipä saaristolais
Mehän ei maltettu illalla odotella, vaan maistamaan piti päästä heti, kun edellisestä kerrasta on liian kauan. Sinne se katosi, melkein kolmannes toisesta leivästä. 

Katsotaan käykö kuten veikkaan, ja teen vielä toiset kaksi leipää aatoksi. 
Aatoksi teen taas savulohiviettelystä, joka sopii täydellisesti saaristolaisleivän
päälle. 


Paras saaristolaislimppu ohje, nauvon limppu
Pätkä itse tehtyä saaristolaisleipää on myös ihana vieminen, jos jonkun luona joulun aikaan poikkeaa. Leivän voi pakata kauniisti sellofaaniin, ja koristella paketin vielä vaikkapa lahjanauhoin toivotuksineen.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.