Täksi jouluksi pöytään tarvitaan ihanan tavallisen saaristolaisleivän kaveriksi myös gluteeniton versio.
Gluteeniton saaristolaisleipä (1 kpl)
0,5 l Piimää
40 g (4/5 pala) Tuorehiivaa
1 tl Suolaa
0,25 dl Psylliumia
1,5 dl Tummaa siirappia
1 dl Pellavansiemenrouhetta
1,5 dl Tattarilesettä
3 dl Tattarijauhoa
0,25 dl Siirappia
0,25 dl Vettä
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sulata siihen hiiva. Lisää psyllium ja anna sen turvota hetki.
Lisää suola ja siirappi. Lisää sitten loputkin aineet ja sekoita hyvin.
Kaada taikina leipävuokaan ja anna nousta tunti. Muista jättää vuokaan tilaa, taikina nousee mukavasti.
Kuvissa etummaisena gluteeniton leipä.
Sivele leipä ennen uuniin laittoa siirappivesiseoksella. Paista 175 asteisessa uunissa tunti. Voitele leipä vielä uunista tultuaan siirappivesiseoksella ja anna jäähtyä vuoassa.
Säilytä valmista leipää jääkaapissa. Leipä kannattaa leipoa ainakin vuorokausi ennen tarjoilua, sillä sen rakenne paranee ajan kanssa.
Voit myös tehdä leivän jo etukäteen pakastimeen ja ottaa sulamaan vrk ennen tarjoilua.
Väriltään gluteeniton versio jää selkeästi tavallista saaristolaisleipää vaaleammaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti. Kiitos.