Katkarapukakku

Katkarapukakku

27.12.2021

Perunalaatikko, imellytetty uunissa

Minulla on jo pariinkin kertaan ollut imelletty perunalaatikko blogissa. Viimeisin viime joululta.
Äitipä oli sitten tehnyt samaan aikaan vähän eri tavalla, ja kuulemma onnistunut hyvin. Nyt sitten kokeiluun tämä, joka imeltyy uunissa miedossa lämmössä ennen paistamista huomattavasti huoneenlämpöä nopeammin. 

Lisätään tähän vielä se tärkein, siirappi ei kuulu imellettyyn (tai mihinkään) perunalaatikkoon. Imeltyminen saadaan aikaan jauhojen entsyymeillä. 

Imelletty perunalaatikko

2 kg Perunoita (mieluiten jauhoisia)
Vettä
5 dl Maitoa
4 rkl Vehnäjauhoja
3 rkl Voita
1 tl Suolaa

Keitä kuoritut perunat suolattomassa vedessä. Säästä keitinvesi. 
Muussaa perunat ja anna jäähtyä hieman. Lisää joukkoon kuumaa keitinvettä, jotta muusista tulee sopivan löysähköä. Sekoittele, kunnes muusi on noin 60-65 asteista. 
Sekoita joukkoon vehnäjauhot, jotka käynnistävät imeltymisen. 

Laita muusi uuniin paistomittarin kanssa. Pyri pitämään muusin lämpötila 60-65 asteessa, jolloin imeltyminen kestää 3-4h. Imeltynyt muusi on tummempaa ja löysempää. (Jos sinulla ei ole mittaria, pitä uunin lämpö 65-75 asteessa.)

Maista että muusi on imeltynyt. Mikäli on, lisää sekaan maito, voi ja suola. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa reilu 2h. 


2 kommenttia:

  1. Imelletty perunalaatikko.
    Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta - makeus saadaan aidosti imeltämällä.

    Suurtuotantomyllyjen jauhot ovat voineet menettää lämpökäsittelyssä imeltymistehon.

    Näistä valmistuu imelletty perunalaatikko:

    Niukasti suolatonta vettä perunoiden kypsentämiseen, huomioi että vesi jää soseeseen
    2 kg Hyvin soseutuvia perunoita. Kiinteitä tai jauhoisia
    8 dl Maitoa, maidon määrä vaihteleen runsaasti eri lajikkeilla - siis näppituntumalla
    4 Reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa
    50-100 g Voita
    2 tl Suolaa

    Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:

    Keitä kuoritut perunat niukassa suolattomassa vedessä, vesi jää soseeseen. Valvo että vesi ei pääse kuivumaan kypsentämisen aikana.
    Soseuta perunat kuumina suoraan niukkaan määrään keittovettä.. Lisää VAIN TARVITTAESSA kuumaa keitinvettä, niin että soseesta tulee sopivan puuromaista..
    Jäähdytä sose välilla sekoittaen ja suurta huolellisuutta noudattaen noin 72-75 asteiseksi
    Lisää 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Imeltyminen alkaa heti.
    Laita sose noin 70 asteiseen - tai hiukan yli - uuniin. Uunin lämpötilaa voit valvoa halvan uuninlämpömittarin avulla. Noin 70 astetta - tai hiukan yli on hyvä uunin lämpötila, koska soseen lämpötila on muutamia asteita uunin lämpötilaa alempi. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana noin 2 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä.
    Lisää imeltyneeseen soseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen tai notkean puuromaisen soseen. Lisää suola.
    Laita sose voideltuun imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan posliiniseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa aluksi noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja näin saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä! Tänä jouluna sanoin että perunalaatikko ostetaan, mutta katsotaan nyt kuitenkin... Jos vaikka tällä kokeilisin vielä! :)

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos.