
Välillä jotain kasvisruokaakin. Eli intialainen pinaattijuustohöystö, palak paneer.
Tähän ruokaan voisi käyttää kaupasta saatavaa kotijuustoa, mutta ajattelin kokeilla tehdä tämän alusta saakka itse.
Paneer-juusto
2 l Täysmaitoa
2 dl Turkkilaista jugurttia (myös muu maustamaton käy)
0,5 tl Jeeraa
3-4 rkl Sitruunamehua

Sekoita hyvin, jotta massa juoksettuu tasaisesti.

Nostele seos vähän kerrassaan isolla kauhalla tiheäreikäiseen siivilään, jotta neste pääsee valumaan pois. Kaada lopuksi kaikki jäljelläoleva neste seoksen päälle. Raottele seosta välillä eri kohdista poistaaksesi nesteen tasaisesti.

Kun neste on saatu pois, painele juusto tiiviiksi ja jätä vielä siivilään noin puoleksi tunniksi.

Juusto säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mikäli et käytä sitä heti.
![]() |
Mikäli haluat paneerista kiinteämmän, voit laittaa sen tässä vaiheessa painon alle joksikin ajaksi litistymään. |
Palak Paneer
Paneer juustoa (kaikki jotka yläpuolen ohjeella valmistui, noin 250g)
2 dl Turkkilaista jugurttia (voi korvata kermalla)
Gheetä (kirkastettua voita) tai rypsiöljyä
500 g Pinaattia (pakaste)
![]() |
Pinaatti muhimassa kuullotettujen mausteiden ja sipulin kanssa |
1-2 rkl Inkiväärimurskaa
3 Sipulia
3 rkl Tomaattipyreetä
1 tl Jeeraa
1 tl Curryjauhetta
2 tl Garam masalaa
1 tl Suolaa
0,5 tl Kurkumaa
2 tl Korianterimaustetta
Sitruunamehua
(1-2 dl Vettä halutessa)
Pilko sipuli.
Kuullota aluksi mausteita (pl. suola) pannulla gheessä (tai öljyssä). Kun mausteet tuoksuvat, lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Pyörittele näitä pannulla hetki.
Lisää sitten pinaatti ja laita kansi pannun päälle ja anna muhia kunnes pinaatti on sulanut kunnolla.
Lisää tomaattipyree ja suola.
Kuumenna kuutioitu paneer-juusto reilussa määrässä gheetä (tai öljyä) toisella pannulla siten, että ottaa väriä pintaan. Siirrä ne sitten sivuun odottamaan.

Lisää kastikkeeseen jugurtti ja pieni tilkka sitruunamehua ja sekoita. Mikäli haluat ohuemman kastikkeen, voit myös lisätä tässä vaiheessa vettä.
Lisää juustokuutiot varoen ja anna kastikkeen lämmetä hellalla vielä muutama minuutti.

Tarjoa basmatiriisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Älyttömän hyvä ruoka, vaikkakaan ei välttämättä kaikista kauneimman näköistä. Toki halutessaan voisi pilkkoa pinaatit sauvasekoittimella. Mutta minusta nämä ovat parempia tällaisina.
Ja juuston tekemisen helppous yllätti minut täysin.
Täytyykin alkaa miettiä mikä olisi seuraava ruoka, johon paneer-juustoa käytetään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti. Kiitos.