Katkarapukakku

Katkarapukakku

16.2.2016

Kebab ja lisukkeet kotitekoisina

Kebab on hyvää, ja se on yksinkertaista tehdä. Aikaa siihen tosin uhraantuu noin vuorokausi.
Tämä on meillä vähän kausittainen ruoka, välillä tulee tehtyä useamman kerran, välillä menee vuosia ettei muista tätä tehdä.

Tein tällä kerralla vain pienen kebabin.

Kebab, tulinen kastike, jugurttikastike, salaatti
Kebab-liha

800g Naudanjauhelihaa
1 rkl Suolaa
1 rkl Mustapippurirouhetta
1 tl Chilijauhetta
1 tl Valkosipulijauhetta
1 tl Savupaprikajauhetta
1 tl Jeeraa
Loraus öljyä

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi yhteen, tarkoitus on saada ne massaksi. Minä olin typerän laiska, enkä jaksanut hakea varastosta yleiskonetta, joten vaivasin käsin. Älä tee kuten minä tein. Massasta ei tule niin tiivistä kuin pitäisi, ja ranne / kyynärvarsi huutaa hoosiannaa. Eli käytä yleiskonetta takinakoukuilla (tehosekoitinkin käy jos yleiskonetta ei ole). Saa vaivata koneellakin vartin, jopa yli.

Kun massa on valmista, muotoile siitä noin ranteen vahvuinen pötkö, joka kääritään tiukasti alumiinifolioon. Tee pötkön alaosaan veitsellä reikiä, jotta rasva pääsee paistettaessa valumaan ulos foliosta. Paista pötkö 100 asteisessa uunissa ritilän päällä 3-4h. Muista laittaa alle leivinpaperilla varustettu uunipelti, ettei ylimääräinen rasva valu uuniin.

Kun pötkö on ollut uunissa, ota se jäähtymään huoneenlämpöön. Suosittelen vaihtamaan folion ettei jääkaappi sotkeennu. Kun pötkö on tarpeeksi jäähtynyt, nosta se jääkaappiin jähmettymään. Tämän on oltava jääkaapissa vähintään yön yli. Mielellään pidempään.

Kotona tehty kebab naudan jauhelihasta

Tämän jälkeen jääkaappikylmästä pötköstä vuollaan lastuja. Juustohöylä toimii oikein mainiosti tähän hommaan, mikäli se vain on tarpeeksi terävä. Myös fileerausveitsi tai muu terävä veitsi toimii.
Tästä 800g:n jauhelihasta sai juuri täyden jugurttiämpärillisen kebabia.
Suikaloitu kebab liha

Kun lastut ovat valmiita, paistele niitä hetki paistinpannulla öljytilkassa. Sitten ne ovatkin valmiita lautaselle.

Kebabhan vaatii aina jugurttipohjaisen ja tulisen kastikkeen.
Nämä kannattaa valmistaa ennen kuin ottaa kebabin jääkaapista, jotta ne ovat valmiita samoihin aikoihin lihan kanssa.

Jugurttipohjainen kastike

0,5 dl Valkoista majoneesia
2 dl Turkkilaista jugurttia
Pieni tilkka hunajaa
Mustapippurirouhetta oman maun mukaan
2 tl Valkosipulimurskaa
1 rkl Ruohosipulisilppua (onneksi pakastin kesällä tätä)

Sekoita aineet keskenään ja jätä jääkaappiin tekeytymään.


Tulinen tomaattikastike

1 tlk Tomaattimurskaa
2 Sipulia silputtuna
2 rkl Valkosipulimurskaa
0,5 dl Kahvia
1 Paprika pilkottuna
Jalapenosiivuja pilkottuna
1-2 tl Savupaprikajauhetta
1 tl Mustapippurirouhetta
1 tl Chilijauhetta tai pilkottuja chilejä (jauheesta / chililaadusta riippuen toki määrää kannattaa säätää)
Loraus balsamiviinietikkaa
Suolaa oman maun mukaan
1 tl Hunajaa

Paista hetki sipuleita pannulla öljyssä. Lisää sitten loput pilkotut aineet ja paistele sekoitellen hetki. Lisää sitten loput aineet, poislukien balsamiviinietikka. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen puolisen tuntia. Lisää etikka ja kiehauta!

Tarjoile annos haluamasi lisukkeen kanssa. Meillä oli maalaisranskalaisia ja ihan perus salaattia.
Lisäksi toki kebabin kylkeen sopii säilykepepperoni, joita meidän annoksessa myös oli. Lisäsin annokseen myös loput perunasalaatit, jota jääkaappiin oli jäänyt. Tuoretta sipulia unohdin lautaselle lisätä. Ehkäpä ensi kerralla sitten.
Lisäksi ensi kerralla jätän kahvin tulisesta kastikkeesta pois, tai laitan sitä vähemmän. Uskon että se teki tuohon aavistuksen verran pistävän maun, vaikka se muuten todella hyvää ja sopivan tulista olikin.
Kaiken kaikkiaan todella hyvin onnistunut annos.

Kebab, tulinen kastike, jugurttikastike, salaatti


Päivitys tähän tekstiin:

Toisella kerralla tosiaan jaksoin kaivaa yleiskoneen. Se kannatti. Ja kannattaa. Kaivan sen jatkossakin. Niin paljon parempi ja tiiviimpi tuli taikinasta.
Lisäksi päädyin vaihtamaan juustohöylän siivutuskoneeseen, tälle tielle kun nyt oli jo lähdetty. Sekin kannatti. Puolen tunnin raastaminen sujui koneella viidessä minuutissa.

Jugurttipohjaisen kastikkeen tein samalla tavalla kuin viimeksi. Tulinen kastike taas sai päivityksiä, ja uskoisinkin että nyt alkaa olla se ohje, jota käytän jatkossakin.

Tulinen tomaattikastike

1 tlk Tomaattimurskaa
Iso sipuli silputtuna
2 rkl Tomaattipyrettä
3 rkl Srirachaa
1 Lihaliemikuutio
1 dl Vettä
2 rkl Valkosipulimurskaa
Jalapenosiivuja pilkottuna
1-2 tl Savupaprikajauhetta
1 tl Mustapippurirouhetta
1 tl Chilijauhetta tai pilkottuja chilejä
Loraus balsamiviinietikkaa
Suolaa oman maun mukaan
Ripaus sokeria
1 tl Jeeraa

Sekoita tomaattimurska, sipuli, tomaattipyree, vesi ja lihaliemikuutio kattilaan ja kiehauta. Lisää mausteet ja anna seoksen kiehua hiljalleen 15-20 min.

Tällä kerralla tein myös coleslawn, joka sopii älyttömän hyvin kebabin kanssa.  Coleslawn ohje on täällä.

Coleslaw, kebab, tulinen kastike, jugurttikastike, maalaisranskalaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti. Kiitos.