Katkarapukakku

Katkarapukakku

9.2.2016

Vihdoin niitä löytyi! Pakastettuja mustekaloja!

Poikkesin viikonloppuna kaverin kanssa Keravalla HongHeng Asia Food Store nimisessä kaupassa. Olen vieraillut tuolla joskus aiemminkin, mutta tuon kaupan olemassaolon olin unohtanut pitkiksi ajoiksi.
Totuushan on, että tuolta saa huomattavasti maukkaampia aineita erityisesti aasialaisten ruokien valmistukseen, kuin tavallisista kaupoista.

Tällä kerralla mukaan tarttui Green curry paste, Massaman curry paste, nuudeleita sekä se mitä sieltä erityisesti halusin, paketti jäisiä mustekaloja!

Ihastuin syksyllä Kroatiassa vieraillessani grillattuun mustekalaan, ja se onkin sen jälkeen kummitellut mielessä.


Pakastettu mustekala
Myyjä ystävällisesti möi minulle myös kastikkeen noille, mutta vielä en sitä ehtinyt kokeilla. Tämän pitäisi sopia wokkaamiseen, ja soveltuu erityisesti kaloille ja äyriäisille.

Mustekalapakkaus sisälsi 6 pakastettua hieman nyrkkiä pienempää mustekalaa, ja näistä otin kaksi sulamaan.












Nämä kaksi pientä pääsivät tunniksi kiehumaan kattilaan, jotta muste lähtee niistä pois. Ja kyllähän tuosta keitinvedestä tulikin melkoisen tummaa. Toinen syy keittämiselle on se, että mustekala jää sitkeäksi jos sen jättää keittämättä. Maustoin keitinveden suolalla, sekä jollain kaupan chili-jauheella (eli jotain mietoa jauhettua chiliä).
Kuten kuvasta näkee, alkavat nämä kiinteytyä liki välittömästi kuumassa vedessä.










Kun mustekalat olivat olleet kiehumassa tunnin, oli aika kaataa vesi pois, pilkkoa mustekalat ja valmistaa niille marinadi. Poika jo noiden kiehuessa kävi kysymässä useamman kerran joko voisi maistaa. Nyt oli se hetki. (Käytin myös päät, sillä kroatialainen tuttava kertoi että hänen äitinsä käytti aina koko mustekalan, ei pelkkiä lonkeroita kuten monessa ohjeessa neuvotaan.) Koostumus yllätti, ja nämä olivat itseasiassa aika hyviä jo näin!











Mustekala marinoitumassa
Marinadin halusin kokeilla tehdä itse, sillä valmispussi on nestemäinen kastike, ja uskoin että sitä olisi näille pikkiriikkisille kavereille turhan paljon.

Marinadi:
Loraus oliiviöljyä
2 kuivattua chiliä pilkottuna (itse käytin Aji Benitoa)
Hieman hunajaa
Sitruunamehua
Valkosipulimurskaa

Jätin nämä purkkiin marinoitumaan noin vuorokaudeksi.
Tämän jälkeen lorautin hiiliteräspannulle reippaasti oliiviöljyä ja paistoin mustekalapalaset kuumalla pannulla käännellen niitä.





Lopulta nämä päätyivät osittain ihan sellaisenaan herkutteluun, ja osa pääsi salaattipedille. Raaka-aineen pienen koon ymmärtää ehkä parhaiten vertaamalla noita valmiita palasia salaattijuustokuutioihin ja kirsikkatomaatteihin.

Paistettu mustekala
Itse ehkä jättäisin sitruunamehun seuraavalla kerralla marinadista pois. Ainakin koitan laittaa sitä huomattavasti vähemmän.
Toiseksi, mielestäni tämä olivat marinoinnin ja paistamisen jälkeen koostumukseltaan hieman sitkeämpiä kuin vain keitettynä. Tosin keitettynä maistoin todella pienen palasen.
Me jotka uskalsimme maistaa, pidimme näistä kyllä.
Niin, ja se puoliso ei halunnut edes nähdä näitä..


Joka tapauksessa mukava että neljä pientä mustekalaa löytyy vielä pakastimesta. Ne luultavasti myös valmistan kahden erissä, jotta saan testata eri valmistustapoja sen parhaan / suosikkien löytämiseksi.

Tulen varmasti hakeamaan näitä lisää, ja luultavasti ostan myös isompiakin mustekaloja, kun vain jossain sellaisia tulee vastaan.

3 kommenttia:

  1. Loput mustekalat hyppäävät ilolla Paella de Mariscoon!!! 🦑🦀🦐🐙🐡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä menee ehdottomasti testiin. Paella on niin hyvää!

      Poista
  2. Loput mustekalasi hyppäävät ilolla Paella de Mariscoon.🐙🦐🦀🦑🐡🦀🦐🐙

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos.