![Kimchi, korealainen hapatettu ja tulinen kiinankaali](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjov8kDV3nuEkx2gCOsvq7QR9faZJhl_ggWnwGTxofVG1bo153JqI5YlnY_AObmJsltmMqD_2fZX1bF8IyhyYGsTUAlJ8BqN9iB2vlCD0tpOBXnBs9-PeIqL3WYxazldKSzCsLBwc99jZ4p/s320/purkki.jpg)
Tekeminen itsessään on helppoa, mutta tekeytymiseen menee useampi päivä.
Idea tämän tekemiseen tuli kaveriltani, joka toi minulle pussin valmista maustetta kimchiin. Mausteseoksen voi toki tehdä myös itse, ja se on myös yksinkertainen valmistettava! Nyt kuitenkin kokeilin tehdä tämän valmiilla mausteseoksella, kun sellainen minulla oli.
![Kimchin valmistus Kimchi, korealainen hapatettu ja tulinen kiinankaali](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlhOkH4Oh6KnKay483_7nIP23HKe5KzvZyXvQQBnaxuIW4IqhOWeKEtMpq6WqeTOpVcQ2P0YHoJAicnMfOLC1sgJBINbZLews-ZoiYCw1kH1Q-llZqh91K2EIpasSbbr1IY6J8SOCUOShJ/s320/20160216_170814.jpg)
1 Kiinankaali
1 Kevätsipulinippu (5-6 kpl), voi korvata myös purjolla
8 dl Vettä
3 rkl Merisuolaa
Kiehauta merisuolavesiseos ja anna jäähtyä. Irroita kiinankaalin lehdet toisistaan ja huuhtele ne (toisissa ohjeissa lehdet jätetään toisiinsa tyvestä kiinni ja mausteseos levitellään seuraavassa vaiheessa tarkasti jokaisen lehden väliin).
Leikkaa sen jälkeen lehdet suikaleiksi pituussuunnassa. Itse leikkasin vielä poikittain kahtia, jotta nämä mahtuvat astiaan paremmin. Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi ja laita ne astiaan sekaisin kiinankaalin kanssa.
![Kimchin valmistus](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDooru6TeTWmryxnyGF3GagtNdHhoqnFNgU-kNjDZxh0O6IVfUq5T09w19kG6OUlTOLcjxeDECN8PgIw6onzVP5euN2zkL7KL-3Lgr4kP1K_FMoXt8L-x-tA-Wlz7k7No77xLPyxvxIXom/s400/20160216_174424.jpg)
Aamulla sen saikin ottaa pois, jopa lautanen oli suolaveden peitossa. Eli luultavasti leipälautasen paino olisi riittänyt.
Vuorokauden jälkeen vesi kaadetaan pois (siivilöinti on hyvä, mutta huuhtoa ei saa) ja kiinankaalit pilkotaan noin 3-5 cm mittaisiksi paloiksi.
![Kimchin valmistus](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7mtaQHqWUi_opXe_wCp-_pw56qyuHP7IFZarVC9tHFTxYppQEiy94r_yS0mA4r9iDLdMmsiAlLZnMH40c-GX5AXUPYcCMTGiXqGdWuvGKS7vnDpVg0rlgvcNaXEiIDPG2OeIVzZFMp_oJ/s200/20160217_161335.jpg)
Tämän jälkeen kiinankaali- ja kevätsipulipalat sekoitetaan kulhossa mausteseoksen kanssa hyvin. Päälle rouhitaan vielä hieman merisuolaa myllystä ja sekoitetaan. Lisäsin lorauksen kalakastiketta mausteseoksen lisäksi.
![Kimchin valmistus](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZNp91hdIzBp9gnDpHm2EGrpQlJ63R_ZK66BevVrvflfPj-RYcXgLWQIbDVUicJbjxUUgUzDWTSwb4xJx18f27DdQpfvvex1Iwal7MLnciqZ2J9Dfbv-VytCZLZjx9z6RRjKX0h5SqLjvB/s320/20160217_161812.jpg)
![]() |
1 rkl Suolaa
2 rkl Chilijauhetta (tulista)
1 rkl Inkiväärimurskaa
2 rkl Valkosipulimurskaa
1 tl Sokeria
2 rkl Kalakastiketta
Tämän jälkeen seos painellaan pestyihin lasipurkkeihin tiiviisti, täytä purkit kunnolla. Päälle lisätään sen verran vettä, että kaaliseos juuri peittyy. Sulje kansi.
![Kotona tehty kimchi Purkitettu kimchi](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt3URUtcmv1knCWjW77OeYM6wYTAlUJcD1W9utxSLB8UpqdfXIefmLz_9p_KoYAJThWhP32ZyqHC6Um-CtPPDuSXiKWIjWxzWDSP2Mj6vyM3z2J4wu7VMv7HtnTZJVcTCA1YqZ6ez3-nUU/s320/20160217_162940.jpg)
Jätä purkitettu kimchi ensin vuorokaudeksi huoneenlämpöön ja nosta se sen jälkeen vähintään kolmeksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Parhaimmillaan se alkaa olla viikon jääkaapissaolon jälkeen. Olen kuullut, että tämä säilyy jääkaapissa varmuudella vähintään kaksi viikkoa, jopa kuukausia. Mitä pidempään kimchi on ollut, sitä voimakkaampaa siitä tulee. Miedoimmillaan se siis on tuoreempana.
Kimchiä voi tosiaan syödä sellaisenaan, mutta sitä käytetään myös lisukkeena. Koreassa sitä syödään joka aterialla. Sitä voidaan sekoittaa riisiin, sitä voi paistaa ja tarjoilla esimerkiksi keitetyn tofun kanssa, siitä voi tehdä kimchi pannukakun, sitä voi käyttää muiden ruokien täytteenä... Grilliruokien salaatiksi tämä käy myöskin.
Tällä kerralla käytin kevätsipulin tilalla purjoa, koska Lidlissä ei kevätsipulia ollut. Seuraavalla kerralla toki teen mausteseoksenkin itse.
Kuten kerrottu, haju on aika messevä. Siksi nämä kannattaa säilyttää tiiviissä purkeissa.
Nyt vain odottelemaan se vajaa viikko, että pääsee maistamaan mitä tämä oikein on!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti. Kiitos.